Palanderin talon pääsiäinen 23.3.–1.4.2024

Tervetuloa viettämään kanssamme pääsiäistä perinteisesti Palanderin taloon 23.3.–1.4.2024 osoitteessa Linnankatu 16, Hämeenlinna.

Palanderin talon pääsiäinen vie meidät vuosisadan takaisiin pääsiäisvalmisteluihin. Talossa saa omaan tahtiin kiertäen uppoutua vanhoihin tapoihin, perinteisiin ja uskomuksiin. Tänä vuonna huoneemme avaavat kävijälleen oven jokaiseen pääsiäisviikon päivään: Mistä tikkutiistai on saanut nimensä? Mikä se malka oikein on? Milloin lankoja värjättiin?

Sen ainakin jo tiedämme, että pääsiäisen ruokien valmistelut ovat alkaneet jo viikkoja ennen juhlaa! Tarvikkeita on hankittu torilta ja siirtomaatavarakauppiaalta ja keittiön uunissa kypsyvät mämmi ja leivonnaiset. Palanderin talon ruokasalissa saa kurkistaa pääsiäisruokapöytään, joka esittelee monipuolisesti erilaisia perinneruokia! Herkulliset maut ja niiden symbolinen merkitys kertovat tarinoita menneiltä ajoilta, yhdistäen meidät sukupolvien ketjuun, joka on kudottu pääsiäisen ympärille.

Tänä vuona Palanderin talossa tutustutaan myös ortodoksiseen pääsiäiseen sekä ruokien että esineitten kautta. 1800-luvun lopulla Hämeenlinnassa oli venäläisiä muun muassa armeijan palveluksessa ja heidän kauttaan saapui itäisiä, ortodoksisia pääsiäisruokia. Myöhemmin oman lisänsä toivat emigrantit, siirtokarjalaiset ja myöhemmin siirtolaiset ja pakolaiset. Aivan kuten joulupöytämme, myös pääsiäispöytäämme ovat ruuat tulleet niin idästä kuin lännestä. Vanhimpana kunniapaikalla keskiaikaisen paaston mämmi.

Pääsiäisen ajan 23.3.–1.4.2024 Palanderin talo on avoinna viikon jokaisena päivänä kello 12–16. Huoneissa on paikalla oppaita ja heiltä voi kysyä lisää talon historiasta ja pääsiäisen vietosta. Huoneissa vapaa kierto, ei erillisiä opastuksia. Salongissa on lisäksi lapsille pääsiäisaiheinen piirustustehtävä.

Pääsymaksut 8 / 6 / 0 €, meille käy myös Museokortti!

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmät

Pääsiäisopastusaikoja voi alkaa varata varhaiskasvatus- ja oppilaitosryhmille museolehtorilta. Aikoja on saatavilla ti 19.3. – to 28.3. aamupäiviin klo 8.30 eteenpäin.

Pääsiäisviikolla 23.3.-1.4. emme ota ryhmiä opastukselle klo 12 jälkeen, mutta pääsiäisnäyttelyyn voi sillä viikolla tulla tutustumaan ryhmän kanssa iltapäivisin omatoimisesti. Ilmoitathan suurempien omatoimiryhmien vierailusta etukäteen ruuhkien välttämiseksi.

Lisätietoja ja ryhmävaraukset museolehtori Annaliina Granqvistilta,
annaliina.granqvist@hameenlinna.fi tai puh. 040 869 6264.

Tervetuloa virittäytymään pääsiäistunnelmaan Palanderin talossa!

Palanderin talon pääsiäinen
23.3.–1.4.2024 joka päivä klo 12–16
Linnankatu 16, 13100 Hämeenlinna
8 / 6 / 0 €

Palanderin talo – Hämeenlinnan kaupunginmuseo (hmlmuseo.fi)