Palanderin talon pääsiäinen kutsuu käymään

1.–10.4.2023 Palanderin talo, Linnankatu 16, Hämeenlinna

Tervetuloa viettämään kanssamme pääsiäistä perinteisesti Palanderin taloon

Palanderin talo puetaan taas pääsiäisasuun ja näyttelyssä kerrotaan entisajan pääsiäisenvietosta ja perinteistä. 

Pääsiäisen ajan 1.–10.4. Palanderin talo on avoinna joka päivä maanantaista sunnuntaihin kello 12–16. Talossa kierretään oppaan johdolla. Kierrokset aloitetaan puolen tunnin välein ja kierrokselle mahtuu kerrallaan 10 henkilöä. Viimeinen kierros lähtee klo 15.30. 

Avaamme pääsiäisen lauantaina 1.4., jolloin talossa on vapaa kierto. Silloin pääsette tutustumaan näyttelyyn omaan tahtiinne. Kaikissa talon huoneissa on paikalla opas, jolta voi kysyä talon historiasta ja pääsiäisen vietosta. Perimme normaalit pääsymaksut.

Pääsymaksut 8 / 6 / 0 €, meille käy myös Museokortti!

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmät

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmät ovat tervetulleita tutustumaan Palanderin talon pääsiäiseen jo pääsiäistä edeltävällä viikolla tiistaista 28.3.2023 alkaen kiirastorstaihin saakka 6.4. saakka. Lisätietoja ja ryhmävaraukset museolehtori Annaliina Granqvistilta, annaliina.granqvist@hameenlinna.fi tai puh. 040 869 6264.

Tervetuloa virittäytymään pääsiäistunnelmaan Palanderin talossa!

Palanderin talossa vietetään taas sadan vuoden takaista pääsiäistä

Näyttelyssä tutustutaan pääsiäisen valmisteluun ja viettoon vuosisadan vaihteen kaupunkikodissa. Samalla kuullaan pääsiäiseen liittyvistä uskomuksista, tavoista ja perinteistä. Talo on avoinna joka päivä klo 12-16.

Astu aikamatkalle sadan vuoden takaiseen pääsiäiseen kotimuseon autenttisessa interiöörissä. Ruokien valmistelut ovat alkaneet jo viikkoja ennen juhlaa. Tarvikkeita on hankittu torilta ja siirtomaatavarakauppiaalta. Keittiön uunissa kypsyy mämmi ja leivonnaiset ovat valmiina tarjoiltavaksi. Isäntä lukee perheelle tarinaa Jeesuksen ylösnousemuksesta, tuttujen ja sukulaisten lähettämiä pääsiäiskortteja on saapunut taloon, rouva on helmivirkannut koristeellisia pääsiäismunia ja kevään tuloa juhlistetaan iloisin pääsiäiskukkasin.

Lisätietoja:
Amanuenssi Riina Romppainen, 040 520 3233, riina.romppainen@hameenlinna.fi
Museolehtori Annaliina Granqvist, 040 869 6264, annaliina.granqvist@hameenlinna.fi

Palanderin talon pääsiäinen
1.–10.4.2023 joka päivä klo 12–16
Linnankatu 16, 13100 Hämeenlinna

8 / 6 / 0 €

Pöydällä vasemmalla kori, johon on istutettu narsisseja. Kukkakorin vieressä vanhoja pääsiäiskortteja.
Pääsiäisasetelma Palanderin talossa. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Palanderin talossa vietetään vuosittain pääsiäistä 1800-luvun lopun kaupunkikodin tapaan. Koristelemme museon pääsiäisasuun ja esiin nostamamme pääsiäisperinteet vaihtelevat vuosittain. Puolen tunnin välein alkavilla opaskierroksilla kuullaan pääsiäisperinteiden taustoja sekä tutustutaan pääsiäisen uskomuksiin, tapoihin ja ruokiin.

Tutustu lyhyeen esittelyvideoon Palanderin talon pääsiäisestä Hämeenlinnan kaupunginmuseon Youtube-kanavalla.