Palanderin talon pääsiäinen

Palanderin talon pääsiäinen avataan lauantaina 13.4.2019. Näyttelyssä tutustutaan pääsiäisen viettoon ja valmisteluun 1800-luvun lopun kaupunkikodissa. Samalla kuullaan monia taustoja pääsiäisen uskomuksiin, tapoihin ja perinteisiin.

Pääsiäistavoissa sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla kristillisyys ja pakanalliset perinteet. Miksi lapset virpovat tai koti koristellaan pääsiäismunilla? Monet pääsiäisen vanhat perinteet ovat voimissaan vielä nykyäänkin.

Pääsiäisvalmistelut alkoivat ruokien osalta jo viikkoja ennen juhlaa. Ruoat suunniteltiin tarkkaan etukäteen ja tarvikkeita hankittiin torilta ja siirtomaatavarakauppiaalta. Näyttelyssä on tehty viime vuosista uudistuksia etenkin pääsiäispöydän antimissa. Lisäksi uusina koristeina nähtävillä on muun muassa helmivirkattuja pääsiäismunia. Tärkein elementti aikamatkalla sadan vuoden takaiseen pääsiäiseen on kuitenkin kotimuseon autenttinen interiööri.

Palanderin talossa vieraillaan opastetusti. Kierrokset aloittavat puolen tunnin välein, viimeinen klo 15.30. Pääsiäisnäyttely on avoinna joka päivä klo 12–16 läpi pyhien aina pääsiäismaanantaihin 22.4. saakka.

Lisätietoja:
amanuenssi Antti Krapu, p. 040 5690035, antti.krapu@hameenlinna.fi tai
amanuenssi Eva Sirén, p. 040 5203233, eva.k.siren@hameenlinna.fi
www.hmlmuseo.fi

Kuva: Terho Aalto