Pyhimykset ja eletty usko, FT Jenni Kuulialan luento Hämeenlinnan Raatihuoneella 6.3.

Hämeenlinnan Kaupunginmuseon Keskiaikaluentosarja jatkuu filosofian tohtori Jenni Kuulialan luennolla Hämeenlinnan Raatihuoneella keskiviikkona 6.3.2024 klo 17.15.

Pyhimysten kunnioittaminen oli olennainen osa keskiajan ihmisen uskonelämää ja arkea. Pyhimykset olivat paitsi esimerkillisiä ihmisiä myös avuntuojia mitä erilaisimmissa tilanteissa. He paransivat sairauksia, tyynnyttivät myrskyjä, pelastivat eksymiseltä ja auttoivat jopa löytämään kadonneita esineitä. Esitelmässä sukelletaan keskiajan ihmisten elämään erityisesti ihmekertomuksista saadun tiedon kautta. Samalla paneudutaan siihen, keitä pyhimyksiä Suomen alueella asuneet ihmiset pitivät erityisen tärkeänä ja millaisia lähteitä heistä on säilynyt.

Jenni Kuuliala, FT, on hämeenlinnalaislähtöinen historioitsija, joka työskentelee tällä hetkellä yliopistonlehtorina Turun yliopistossa. Hänen erityisalaansa ovat keskiajan ja uuden ajan alun pyhimyskultit, uskonnollinen parantaminen ja lääketieteen sosiaalihistoria. Hänen viimeisimpien julkaisuidensa joukossa on yhdessä Sari Katajala-Peltomaan ja Marika Räsäsen kanssa kirjoitettu Vertavuotava kuva ja muita outoja ihmeitä. Eletty usko myöhäiskeskiajalla (Gaudeamus 2022).

Liput 10/7/0 € voi ostaa ennakkoon Museo Skogsterista. Raatihuoneella ennen luentoa lippuja myydään ainoastaan käteisellä tai Museokortilla. Pääsylipun hintaan sisältyy museovierailu Museo Skogsteriin.
Tervetuloa!

Pyhimykset ja eletty usko: Ihmeet ja arki keskiajalla
FT Jenni Kuulialan luento
6.3.2024 klo 17.15–18.45
Raatihuoneen valtuustosali, Raatihuoneenkatu 15, Hämeenlinna
Liput 10 / 7 / 0 €

Hämeenlinnan kaupunginmuseon verkkosivut