Runebergin päivän 5.2. Fredrika-tapahtumassa kirjailija Merete Mazzarella

Runebergin päivänä 5. helmikuuta Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys ry ja Tavastsvenskar rf järjestävät yhdessä kaksikielisen Runebergin päivän juhlan 5.2.2024 klo 18.00 Wetterhoffin Wanhassa Kutomossa, Palokunnankatu 9.

Illan ohjelmassa huomioidaan erityisesti Fredrika Runeberg kirjailijana, ei vain miehensä muusana ja runebergintortun luojana. Hänen vaiheitaan ja ajatteluaan valottaa kunniavieraamme, Fredrikan elämään perehtynyt ja siitä kirjan kirjoittanut Merete Mazzarella, joka puhuu hänestä omiin, kirjansa taustatyöhön liittyviin tietoihin ja oivalluksiin perustuen. Puhe tulkataan suomeksi.

”Jokaisen menestyvän miehen takana on nainen”

Fredrika Charlotta Runeberg (os. Tengström) oli ensimmäisiä suomalaisia romaanikirjailijoita. Hän lukeutuu Suomen merkittävimpiin varhaisiin naiskirjailijoihin ja naisten oikeuksien puolestapuhujiin. Romaanien ohella hän saavutti suosiota myös lyhyillä kertomuksillaan.

Kaikki tunnemme vanhan sanonnan: – Jokaisen menestyvän miehen takana on nainen. Vielä nykyäänkin voi käydä niin, että nainen myös jää taustalle. Elinaikanaan 1800-luvulla Fredrika jäikin suuresti runoilijamiehensä Johan Ludvigin varjoon, koska sen aikainen ajattelu piti naisen tärkeimpänä tehtävänä kodin ja lasten hoitoa.

Kun kielitaitoinen ja kirjallisesti lahjakas Fredrika myöhemmin Helsingfors Morgonblad -lehden päätoimittajana työskennelleen miehensä pyynnöstä alkoi kirjoittaa lehteen artikkeleita ja proosatekstejä sekä tehdä käännöksiä ja oikolukua, hän käytti salanimeä, sillä julkisuuden ei katsottu sopivan naiselle. Mutta naiseudella on monet kasvot, ja jo 1900-luvulla hänet nostettiin merkittävien suomalaisten kirjailijoiden joukkoon.

Ohjelmassa myös musiikkia ja Runebergin runoja

Tilaisuudessa on muutakin ohjelmaa: Vanajan kamarikuoron lauluryhmä esittää musiikkia, Camilla Strang ja Tuula Salin tulkitsevat sekä Fredrikan että Johan Ludvigin runoja ja molempien yhdistysten puheenjohtajat, Ritva Karinsalo ja Petteri Kaleva, toivottavat illan vieraat tervetulleiksi. Päätössanat esittää Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen varapuheenjohtaja Pirkko Keskinen.

Tilaisuus kestää reilun tunnin.

Pääsymaksu 10 € sisältää runebergintortun ja kahvin/teen.

Kahvitarjoilu alkaa jo klo 17.15, jolloin on mahdollisuus vapaaseen tutustumiseen puolin ja toisin.

Information på svenska.

Lisätietoja:

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys ry
Ritva Karinsalo 0400 291 785
Pirkko Keskinen 050 444 2666

Tavastsvenskar rf
Gunilla Plutén 0400 721 172
Petteri Kaleva 044 987 9034