Taidevaltakunta-biennaalin ensimmäinen näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa 14.6.–8.9.2024

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisen Taidevaltakunta-biennaalin taiteilijoista pe 19.1.2024 klo 11. Tilaisuuden suoraa lähetystä voi seurata Taidevaltakunnan Instagram-tilillä (@taidevaltakunta, www.instagram.com/taidevaltakunta).

Pääosa näyttelyyn valituista taiteilijoista on mukana lähetyksessä. Lisäksi mukana on edustajia myös Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvasta sekä Tampereen taidemuseosta.

Biennaali tutkii miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää taiteilijoiden silmin

Hämeenlinnan taidemuseon molemmat näyttelyrakennukset, Engelin ja Lohrmannin valtaava sekä Hämeenlinnaan laajemminkin jalkautuva, ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely tutkii, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää taiteilijoiden silmin. Näyttely on avoinna 14.6.–8.9.2024.

Taiteilija- ja teosvalinnoista vastasi ensimmäistä hakua varten koottu valintaraati. Siihen osallistui Taidevaltakunnan taustamuseoiden edustajien lisäksi viisi ulkopuolista asiantuntijajäsentä, jotka valittiin mukaan raatiin avoimen haun kautta. Valintaraati valitsi kesällä 2024 toteutuvaan biennaalinäyttelyyn 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää 271 hakijasta. Valittujen teosten myötä biennaali ulottuu myös Taidevaltakunnan muille maakunta-alueille. 

Kolmen kaupungin alueellista taidemuseotyötä

Hämeenlinnan ja Tampereen taidemuseot sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan. Taidevaltakunta on osa Hämeenlinnan taidemuseon (Kanta-Häme), Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan (Päijät-Häme) ja Tampereen taidemuseon (Pirkanmaa) alueellista taidemuseotyötä. Tampereella ja Pirkanmaalla biennaali nähdään 2026 ja Lahdessa ja Päijät-Hämeen alueella 2028.

Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa Hämeenlinnan kaupungin 385-vuotissyntymäpäivää julkistamalla ensimmäiseen Taidevaltakunta-biennaalinäyttelyyn valitut taiteilijat kaupungin syntymäpäivänä pe 19.1.2024.

Hämeenlinnan taidemuseo

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Tampereen taidemuseo

Lisätiedot ja tiedustelut: