VapaaVapesta -kampanjalla pyritään torjumaan lasten ja nuorten sähkötupakointia

Lasten ja nuorten sähkötupakointi eli vapetus on noussut ilmiöksi koko maassa, niin myös Kanta-Hämeessä. Vastaiskuna tälle ilmiölle on vapen vastainen kampanja, joka pyrkii torjumaan lasten ja nuorten sähkötupakointia. Kampanja kestää 1.-21.4.2024. Mukana ovat Hämeenlinna, Janakkala, Hattula, Riihimäki, Loppi ja Jokioinen. Myös Oma Häme sekä paikalliset yhdistykset ja seurat ovat aktiivisesti mukana kampanjassa.

Kampanjan kohderyhmänä ovat 1.-9. luokkalaiset sekä 2. asteen opiskelijat ja heidän huoltajansa. Tavoitteena on viestiä nuorille ja heidän läheisilleen sähkötupakan haitoista ja nikotiiniriippuvuuden vaaroista.

Viime vuoden kouluterveyskyselyn mukaan Kanta-Hämeessä nuoret käyttävät vapea enemmän kuin Suomessa keskimäärin ja se on yläkouluikäisten eniten käyttämä päihde. Myös alakouluikäisten vapekokeilut ovat lisääntyneet.

”VapaaVapesta -kampanjaa on suunniteltu viime syksystä alkaen Hämeenlinna-vetoisesti laajassa yhteistyössä muiden kuntien, Oma Hämeen, oppilaitosten, vanhempainyhdistyksen, nuorisovaltuuston ja yhdistysten kanssa. Mukaan tiedon jakamiseen on ilmoittautunut jo yli 20 yhteistyötahoa, joten uskomme näkyvyyden tulevan olemaan laaja”, kertoo Hämeenlinnan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Pinja Rulja.

Mikä ihmeen vape?

Sähkötupakka, eli tuttavallisemmin vape on pieni akkukäyttöinen laite, jolla höyrystetään säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi. Tuotevalikoima on laaja, joten laitteiden ominaisuudet, värit, muodot ja koko vaihtelevat. Tuotteet ovat usein houkuttelevissa pakkauksissa. Tuoksu on makea, jolloin sitä voi olla vaikeaa erottaa esimerkiksi kosmetiikan tai karkkien tuoksuista.

Nikotiiniriippuvuus kehittyy nuorilla nopeasti, joillakin jo kokeiluvaiheessa. Nikotiinilla on useita terveyshaittoja kuten verenpaineen kohoamista, verisuonten supistumista, sydämen tykyttelyä, kunnon heikkenemistä sekä päänsärkyä. Varsinkin nikotiinille tottumaton saattaa saada kokeiluista nikotiinimyrkytyksen oireita kuten pahoinvointia, huimausta ja vapinaa. Osa nuorten käyttämistä tuotteista ovat nikotiinittomia. Myös nikotiinittomissa sähkösavukkeissa on paljon terveyshaittoja, nesteen höyrystyessä hengitetään mm. glyserolia ja raskasmetalleja, kuten hermostolle haitallista lyijyä.

Seuraa kampanjaa sosiaalisen median kanavissa

Kampanja aloitetaan vanhempainillalla Hämeenlinnassa 2.4.2024 klo 18 Kaurialan koululla. Illan aikana käydään vape-aiheinen Erätaukokeskustelu, johon myös yleisö saa osallistua. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

VapaaVapesta -kampanjan aikana somessa jaetaan tietoa mm. vapen terveys- ja ympäristövaikutuksista, nikotiiniteollisuudesta ja piilomainonnasta sekä pohditaan, miten vapesta voisi kieltäytyä. Kaupallista yhteistyötä tehdään myös janakkalalaisen sosiaalisen median vaikuttaja Räpfaijan kanssa.

Somen lisäksi kampanja tulee näkymään muun muassa harrastuksissa, kouluilla, kirjastoissa ja katukuvassa. Myös vessavapetukseen tartutaan julistamalla koulujen vessoja vapaaksi vapesta.

@vapaavapesta löytyy Instagramista, Facebookista, TikTokista, Youtubesta sekä Snapchatista.

Mukana kampanjassa:

Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Riihimäki, Loppi ja Jokioinen sekä Oma Häme, Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys ry, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hämeen ammatti-instituutti, Kiipulan ammattiopisto, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Hämeenlinnan nuorisovaltuusto, Kanta-Hämeen hyvinvointialueen nuorisovaltuusto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Hämeenlinnalaismamit ry, Hämeenlinnan Uimaseura, Hämeenlinnan Tarmo Yleisurheilu, Jokioisten Urheiluseura, Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry, HPK, Ugly Ducks Hockey ry, Sisu Hockey Hämeenlinna ry.

Lisätietoja:

Pinja Rulja
hyvinvointikoordinaattori, Hämeenlinnan kaupunki
pinja.rulja@hameenlinna.fi