Hämeenlinnan kulttuuri- ja liikuntapalkinnot sekä Hyvin sanottu -palkinto jaettiin syntymäpäiväpelissä jäähallissa

Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki ja 19.1.2024 Hämeenlinnan kaupunki täytti 385 vuotta. Juhlapäivänä pelattiin juhlamatsi HPK-Kärpät, jonka ensimmäisellä erätauolla jaettiin Hämeenlinnan kaupungin perinteinen kulttuuri- ja liikuntapalkinto, Hämeenlinna-Seuran Vuoden kotiseututeko -palkinto ja uutena kaupungin Hyvin sanottu -palkinto.

Hämeenlinnan kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot 2024

Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 13.12.2023 myöntää vuoden 2024 kulttuuripalkinnon kirjailija Juha-Pekka Koskiselle sekä liikuntapalkinnon Hämeenlinnan Tarmo ry:lle. Palkintojen suuruus on 1000 euroa.

JP Koskinen on hämeenlinnalainen kirjailija, joka tunnetaan tuotteliaana ja poikkeuksellisen monipuolisesti eri lajityyleissä liikkuvana kirjoittajana. Hänen tuotannossaan on mm. historiallisia romaaneja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. JP Koskinen on ollut myös ehdokkaana Finlandia-palkinnon saajaksi.

Hämeenlinna on ollut ja on yhä vahva kirjallisuuskaupunki. Siksi on kirjailijana erittäin suuri kunnia saada Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto. Kirjallisuus on ollut huomattava osa kaupungin imagoa aina Eino Leinosta lähtien, ja sitä perinnettä on hyvä jatkaa. On keskimääräisesti aina mukavampi saada palkintoja kuin jäädä ilman. Kiitos! -JP Koskinen


Hämeenlinnan Tarmo ry on liikuttanut hämeenlinnalaisia 120 vuotta madaltaen kaikenlaisten ihmisten kynnystä liikuntaan. Tarmo tekee aktiivista seuratoimintaa useissa urheilulajeissa, eikä keskity pelkästään huippu-urheiluun. Se on ollut tekemässä myös paikallishistoriaa, kun jääkiekon SM-sarjassa oli samana vuonna mitalisijoilla kaksi hämeenlinnalaista joukkuetta.

Hämeenlinnan Tarmo kiittää liikuntapalkinnosta ja huomionosoituksesta, jonka Hämeenlinnan kaupunki seuralle myönsi. Tarmossa yhdistyvät perinteet ja innovatiivisuus ja tämä palkinto on osoitus siitä, että työmme lasten, nuorten ja aikuisten parissa on huomattu. Seura starttaa uudelle vuosikymmenelle tarmokkaasti ja eteenpäin katsoen. Lämmin kiitos tuesta Hämeenlinnan kaupunki! – Hämeenlinnan Tarmo ry

Katso listaus ketkä ovat aiempina vuosina saaneet palkinnon.

Hyvin sanottu -palkinto

Hyvin sanottu palkinto jaetaan nyt ensimmäisen kerran. Perusteena on tehty työ rakentavan keskustelukulttuurin edistämisessä Hämeenlinnassa. Hyvin sanottu -palkinnon myöntää Hyvin sanottu -tiimi, jonka puheenjohtaja on Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä.

Palkintona myönnettiin kunniakirja kaupunginvaltuutettu Sari Rautiolle ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikaiselle.

Palkinnon perusteluna on aktiivinen toiminta Hyvin sanottu -hankkeen jalkauttamisessa Hämeenlinnaan ja aktiivinen toiminta hyvän keskustelukulttuurin edistäjinä Hämeenlinnassa. Palkittujen ansioista Hämeenlinna on merkittävässä roolissa suomalaisen keskustelukulttuurin kehittämisessä positiivisemmaksi.

”Innostuimme Hyvin sanottu -toimintatavasta muutoksen tekijänä ja lähdimme levittämään hyvää ajatusta. Matkan varrella innostus tarttui ja #hyvinsanottu etenee nyt laajalla rintamalla. Tässä kiitos myös Hämeenlinnan edellisen kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan tarttumisesta toimeen. Saimme aikaan päätöksen, joka johti laajaan sitoutumiseen kohti parempaa keskustelukulttuuria, yhdessä. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain,” toteavat palkitut Rautio ja Reinikainen.

Kaupungin liikunta- ja kulttuuripalkinnon sekä Hyvin sanottu -palkinnon saajat 19.1.2024.
Kaupungin liikunta- ja kulttuuripalkinnon, Hyvin sanottu -palkinnon sekä Hämeenlinna-Seuran Vuoden Kotiseututeko -palkinnon saajat 19.1.2024.

Hämeenlinna-Seuran Vuoden kotiseututeko 2024

Hämeenlinna-Seura ry on jakanut vuodesta 2010 lähtien Vuoden kotiseututeko -huomionosoituksen. Vuosina 1981–2006 palkinto oli nimeltään Vuoden hämeenlinnalainen. Kotiseututeot julkistetaan vuosittain kaupungin syntymäpäivänä 19.1., joka on myös seuran perustamispäivä.

Merkityksellisestä työstä Hämeenlinnan historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi, Vuoden kotiseututeko 2023 -palkinto myönnetään Petri Yrjö-Koskiselle. Kiinteistösijoittaja Petri Yrjö-Koskinen on erikoistunut vanhojen julkiskiinteistöjen hankkimiseen ja kiinteistöjen kehittämiseen, kun yhteiskunnalla ei enää ole rakennuksille käyttöä. Yrjö-Koskisen vuonna 2013 perustama kiinteistökehitysyhtiö Y-K Oy Finland on hankkinut muun muassa Suomen kasarmit, Perttulan kartanon ja maanmittauskonttorin korttelin. Näistä jokaiseen kytkeytyy paitsi kiinnostavaa paikallishistoriaa myös kansallisesti merkittäviä ilmiöitä ja tapahtumia.

Vaikka vanhojen rakennusten kunnostaminen on työlästä, Yrjö-Koskinen on kertonut haluavansa pelastaa vanhoja ja arvokkaita kohteita. Hänen teoissaan näkyy halu menneiden aikojen tarinoiden säilyttämiseen ja kaupunkikuvan elävöittämiseen. Rakennusten säilyminen käytössä on talomuseotakin parempi ratkaisu.

Lisätietoa Hämeenlinna-Seuran verkkosivuilta.