Rituaaleja ja käytännön järjestelyjä – Hyvä kuolema keskiajalla – Hämeenlinnan kaupunginmuseon Keskiaika-luentosarja

Hämeenlinnan kaupunginmuseon Keskiaika-luentosarja jatkuu Hämeenlinnan Raatihuoneella (Raatihuoneenkatu 15) keskiviikkona 31.1.2024 klo 17.30. Luentosarjan toisella luennolla historiantutkija, FT Jyrki Nissi kertoo niin sanotusta hyvästä kuolemasta keskiajalla ja siitä, kuinka ihmiset ja yhteisöt tavoittelivat sen kokemusta. Vaikka kuolema lomittui osaksi ihmisten arkea, siihen kuului paljon rituaaleja ja suuria tunteita.

Nissi puhuu luennollaan kirjoittamansa kirjan ”Kuolema keskiajalla – Hyvä kuolema mustan surman ajan Euroopassa” (Gaudeamus 2023) pohjalta. Nissi esittelee keskiaikaisen kuoleman erityispiirteitä valmistautumistavoista itse kuoleman hetkeen ja hautajaisrituaaleihin. Aikakaudelle ominaiset kuolleista heräämistä käsittelevät ihmekertomukset paljastavat paljon kuolemaan liittyneistä tavoista ja ajatuksista, ja tällaisia tekstejä tunnetaan niin Ruotsin maaseudulta kuin Italian kaupungeistakin.

Luennollaan Nissi osoittaa, kuinka merkityksellistä tuonpuoleisuuden ajatteleminen oli aikaisemmin verrattuna hetkessä elämistä korostavaan nykypäivään. Keskiajan ja nykyhetken väliltä löytyy kuitenkin myös yhtäläisyyksiä – kuolevaisuuden käsitteleminen yhdistää ihmisiä tunnetasolla läpi vuosisatojen.
Jyrki Nissi, historiantutkija, FT, on myöhäiskeskiajan kuolemaan ja ihmeisiin erikoistunut tutkijatohtori Tampereen yliopistossa sekä Hämeenlinnan kaupunginmuseon museolehtori.

Liput 10 / 7 / 0 € ennakkoon Museo Skogsterista, paikan päältä ainoastaan Museokortilla tai käteisellä. Pääsylipun hintaan sisältyy museovierailu Museo Skogsteriin.

Lisätietoja: museolehtori Annaliina Granqvist, etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi

Hämeenlinnan kaupunginmuseon sivut