Ympäröivä järjestys selkeyttää ajatuksia

Yli 20 vuotta puhtaanapitoalalla työskennellyt ammattilainen, yrittäjä Leena Vättö tietää hyvin, millaisia haasteita voi nousta kodin ja ympäristön siistinä pitämisestä.

”Olemme nykymaailmassa kovin kiireisiä. Moni muu merkityksellisempi asia nousee helposti siivoamisen yläpuolelle”, Vättö pohtii.

”Koteihin voi olla kertynyt runsaasti tavaraa, jolloin paikan löytäminen jokaiselle esineelle on haastavaa. Siivous saattaa olla työlästä myös huonekalujen ominaisuuksien vuoksi – voi olla vaikeaa ulottua sohvien tai matalasokkelisten lipastojen alle.”

Puhtaanapitoa helpottavia ratkaisuja kannattaa myös harkita. ”Sohvaan voi hankkia pidemmät kalustejalat. Itseasiassa jo huonekaluja hankkiessa kannattaa miettiä, toisiko helppohoitoinen materiaalivalinta, kevytrakenteisuus tai tason alla olevat pyörät helpotusta kodin siivoukseen.”

On myös hyvä muistaa, että pienikin päivittäinen järjestyksen ylläpitämiseen käytetty aika on kokonaisuuden kannalta merkittävää. Esimerkiksi tahrat on viisainta siistiä, kun ne ovat tuoreita. ”Helposti saatavilla olevat ja toimivat siivousvälineet helpottavat arkea. Pesuaineitakaan ei tarvita montaa: hapan (kalkin poistoon), heikosti emäksinen (rasvalikaan) sekä neutraali aine käsiastianpesuaineen ohella riittävät erinomaisesti”, Vättö havahduttaa ajattelemaan.

”Keittiön altaan sihti on myös usein purettavissa osiin ja täten puhdistettavissa”, Vättö opastaa. Kuva: Mari Salokangas.

Viimeisintä tietoa

Siivoamisen historiassa on erilaisia vaiheita ja trendejä, ja alalla on nähtävissä kehityksen kaari. ”Työni pohjautuu viimeisimpään tutkittuun tietoon. Esimerkiksi mattojen tamppaaminen ei ole nykykäsityksen mukaan välttämätöntä. Sen sijaan suositellaan imurointia.”

Siivous kannattaa myös aloittaa aina ylhäältä alaspäin, eli ensin pyyhkiä pinnat eri korkeuksilta ja sen jälkeen vasta siirtyä lattioiden nihkeäpyyhintään.

Ammattilainen tietää kertoa, että usein siivousinspiraatioon tarvitaan jonkinlainen alkusysäys. ”Käyn mielelläni jokaisen asiakkaani kanssa läpi juuri niitä hänen kodissaan parhaiten toimivia, yksinkertaisia ja arkea helpottavia asioita. Tarpeettomien tavaroiden karsimisen jälkeen autan esimerkiksi järjestämään jäljellä olevia tavaroita järkevästi.”

Kiitollisia asiakkaita

Siisti koti -palvelun piiriin on mahdollista hakeutua Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajan kautta. Dynaaminen palvelu kattaa yhteensä 6 tuntia, ja tunnit ovat jaettavissa kahdelle tapaamiskerralle.

Millainen vaikutus tällä kaikella syntyneellä harmonialla on yksilön hyvinvoinnille eli mikä merkitys Siisti koti -palvelulla on työllisyyspalveluiden asiakkaalle? ”Ympärillä oleva järjestys ja avoin tila selkeyttää ajatuksia. Siisti koti on elämänlaatuun vaikuttava asia.” Kodin järjestyksen kautta vapautuu energiaa työnhakuun ja uusille ideoille. Siisti koti -palvelun myötä voi syksyn aloittaa kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä uudella vaihteella.

Vättö korostaa, että puhtaanapitoala on myös ihmisen kohtaamista ja että ihminen on kaiken keskiössä. ”Taustani lähikasvatus- ja hoitoalalla sekä kiinnostus psykologiaan tuovat syvyyttä ihmisten kohtaamiseen.” Työssään vuorostaan merkittävintä on kohtaamisten kautta asiakkaaseen virinnyt innostus.

”On parasta, kun voin tarjota vinkkejä ja oppeja, jotka jäävät elämään asiakkaan arjessa. Siisteydestä, järjestyksestä ja tarkkuudesta liikuttuneen asiakkaan kiitollisuus on parasta palautetta.”

Aloita syksy kevein mielin! Ota yhteyttä:

Leena Vättö

p. 050 331 8244

leena@vatto.net

Dynaamisen palvelun kohdekortti: Siisti koti – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

Teksti:

Mari Salokangas

Pääkuva:

Hanne Peippo