Älä välitä nuorelle alkoholia -kampanja koulujen päättäjäisviikolla

Lukuvuosi on tulossa päätökseen ja nuoret juhlivat kesäloman alkua monella tapaa. Nuorten kohdalla erilaiset juhlaillat ovat tyypillisesti myös alkoholi- ja päihdekokeilujen lisääntymisen aikaa.

Valtaosa nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta. Jokainen alkoholijuoma, joka alaikäiselle välitetään, on paitsi lainvastainen teko, myös riski nuoren terveydelle ja turvallisuudelle.

”Monet vanhemmat ajattelevat, että ostamalla nuorelle pari mietoa alkoholijuomaa, vanhempi voi olla turvallisin mielin, kun tietää mitä ja minkä verran oma nuori juo. Valitettavasti voi kuitenkin olla niin, että kotoa saadut juomat tulevatkin muualta hankittujen lisäksi. Jos nuorten alkoholinkokeiluja saataisiin myöhennettyä parilla vuodella, se suojelisi nuorten kehittyviä aivoja ja ongelmakäytön riski pienenisi,” kertoo hyvinvointikoordinaattori Pinja Rulja.

”Meidän on keskusteltava avoimesti alkoholin riskeistä ja välittämisen seurauksista. Tärkeämpää kuin rajoittaminen on tiedon antaminen ja tuen tarjoaminen. Näyttämällä esimerkkiä ja puhumalla avoimesti, voimme rohkaista nuoria tekemään hyvinvointia tukevia valintoja. Tämä kertoo ennen kaikkea huolenpidosta. Samalla on hyvä hetki jutella muutenkin loma-ajan säännöistä, kotiintuloajoista sekä kesän elinrytmeistä,”, jatkaa Rulja.

Nyt koulujen päätösviikolla on käynnissä ÄLÄ VÄLITÄ -kampanja, jossa muistutetaan siitä, ettei vastuullinen aikuinen välitä alaikäiselle alkoholia.

Älä välitä-kampanjan kuva, jossa pullonavaaja sekä teksti Älä välitä alkoholia alaikäiselle.