Asumaan Alvettulaan -päivä ja työpaja 25.5. kutsuu kaikkia kyläasumisesta kiinnostuneita

Polku kylään -hankkeen asumiskokeilun suosio on ollut kyläaktiiveille iloinen yllätys. Hakemuksia maksuttomiin asumiskokeiluihin saapui yli sadalta hakijaperheeltä. Kyläaktiivit tarjoavat siksi kaikille kyläasumisesta kiinnostuneille tutustumismahdollisuuden kylään ja järjestävät Asumaan Alvettulaan -päivän lauantaina 25.5. klo 11-16 Hämeenlinnan Hauholla. Päivän ohjelmassa on myös työpaja yhteisöllisestä kyläasumisesta kiinnostuneille.

Päivän aikana Alvettulan seuratalon infosta (Alvettulantie 177) saa kohdekartan, jonka avulla voi tutustua kylän asumistarjontaan, tontteihin, kiinteistöihin, vuokrakohteisiin sekä avoinna oleviin koteihin. Tutustumaan pääsee myös yli satavuotiaaseen kyläkouluun sekä saunomaan ja uimaan kylän rannassa näköalana Alvettulan historiallinen silta.

Kyläkauppa on avoinna klo 20 saakka ja siellä voi herkutella artesaanipitsoilla tai munkkikahveilla. Kyläkodalla pääsee paistamaan makkaraa ja voi samalla kysellä tarkemmin paikallisista asioista kyläkummi Pirkko Nurmiselta. Kohteet ovat auki kello 13-16.

Alvettulan kylä on viehättävä kyläidylli ja virallisestikin valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä.

Yhteisöllistä kyläasumista kehitellään työpajassa Alvettulassa

Päivän ohjelmassa on myös työpaja, jossa ideoidaan yhteisöllistä kyläasumista Alvettulaan. Eläväinen kyläyhteisö löytyy valmiina Alvettulasta. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi minitalojen tai mummonmökkien muodostamaa yhtiömuotoista asumista. Sopiva rakennusalue löytyy yhteisen rannan läheltä.

Työpaja on avoinna kaikille kiinnostuneille ja sen avulla halutaan yhdistää yhteisöllisestä kyläasumismuodosta kiinnostuneet ihmiset, maanomistaja sekä kyläyhteisön aktiivit. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston HEHKU-hankkeen kanssa, joka kehittää kyläasumisen mallia Hauhon Punnanmäen alueelle. Hämeenlinnan kaupunki on laittamassa vireille uuden Punnanmäkeä koskevan asemakaavan.

Uudenlaiset asumisvaihtoehdot kiinnostavat maalle muuttoa suunnittelevia

Polku kylään -asumiskokeiluun hakijoita kiinnostaa uudenlaiset asumisvaihtoehdot, ei niinkään rakentaminen. Yhteisöasuminen nousi esille, kun asumiskokeiluun hakeneilta kysyttiin heitä kiinnostavia asumisen ratkaisuja.

Maalla asumisen vaihtoehdoista eniten kiinnosti minitalo tai mummonmökki (63 %). Hyväkuntoisen talon osto kiinnosti yli puolia hakijoista (47 %), ja vielä useampaa talon vuokraaminen maalta (58 %). Yhteisöllinen asuminen (36 %) ja yhtiömuotoinen asuminen samassa pihapiirissä (38 %) kiinnosti kolmasosaa hakijoista. Tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen houkutteli vähiten (17 %). Hakijoista yli puolet haluaisivat muuttaa maalle heti sopivan paikan löytyessä.

Lisätietoja