Hattelmalan päiväkodissa istutetaan juuria ja kasvatetaan siipiä

Eilen 16.3.2023 vietettiin valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää, jonka teemana on ”Varhaiskasvatuksen vahvat juuret tulevaisuuteen”.

”Aiomme tänään istuttaa siemeniä kasvamaan eli upotamme sormet multaan. Päivittäin kasvamme ja kasvatamme lapsia oppimaan kaikkein tärkeimpiä asioita ja elämäntaitoja, ihmisenä olemisen taitoja. Arkisten taitojen lisäksi satsaamme myös tunnetaitoihin eli tunteiden tunnistamista, käsittelyä ja ilmaisua sekä kaveritaitoja eli miten ollaan kavereita, kuinka ketään ei saa jättää yksin, miten pyydetään anteeksi,” kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Tiina Virtanen Hattelmalan päiväkodista.

Esikoululaiset Monica ja Lyyli tykkäävät olla päiväkodissa. ”Täällä on kavereita ja me tehdään kaikkea kivaa. Ulkona aina keinutaan ja kerran mulla lensi kenkä ihan tonne pienten aidan viereen,” kertoo kuusivuotias Lyyli.

”Mä hain kengän takas Lyylille, ettei sen tarvinnut kävellä sukkasillaan,” kertoo Monica. Tytöt kertovat olevansa parhaat kaverit keskenään.

Hattelmalan päiväkoti. Varhaiskasvatuksen opettaja Tiina Virtanen.
Aamupäivän puuhissa esikoululaiset ovat leikkimässä, joku tekee oma-aloitteisesti matematiikan kynätehtäviä ja pari on tekemässä elokuvaa opiskelijan kanssa. Varhaiskasvatuksen opettaja Tiina Virtanen lasten parissa.

Varhaiset vuodet ovat tärkeitä lapsen kasvulle

Varhaiskasvatuksen merkitys lasten kasvulle on merkittävä ja päiväkodeissa tehdään joka päivä arvokasta työtä lasten hyvinvoinnin eteen. Hattelmalan päiväkodissa on 13 työntekijää ja neljä lapsiryhmää: Haitulat, Vilperit, Hulivilit ja Veijarit.

Päiväkodissa on hyvä työilmapiiri, johon satsataan. Arkiset asiat ja ongelmat otetaan helposti puheeksi ja pyritään purkamaan tarvittaessa johtajan kanssa heti, jotta isompia ongelmia ei pääse syntymään. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten pula näkyy Hämeenlinnassakin, mutta Hattelmalassa on tällä hetkellä hyvä tilanne, sillä päiväkodissa on tällä hetkellä kaikki vakanssit täytettyinä. Päiväkodissa on kaikkiaan 62 lasta.

Hattelmalan päiväkodin henkilöstö- ja talousasioiden johtaja on Kirsi Hänninen. Hattelmalan lisäksi hän on myös kahden muun päiväkodin henkilöstö- ja talousjohtaja, Kankaantaan ja Rengon. Työviikkoisin hän kulkee eri yksiköiden välillä.

”Jaan työviikkoni suunnitellusti niin, että olen jokaisessa näistä läsnä jonain päivänä ja työntekijät voivat muulloinkin olla yhteyksissä matalalla kynnyksellä,” kertoo Hänninen.

Erätauko-keskustelu hyvinvointipäivässä

”Meillä oli vastikään työhyvinvoinnin ilta, jossa keskustelimme työssä nousseista asioista. Keskustelua tuli vetämään Hämeenlinnan kaupungin tulevaisuuden tekijä Laura Latomäki, ja hänen johdollaan keskustelimme arkisista asioistamme Erätauko-menetelmää hyödyntäen,” kertoo Hänninen.

Menetelmä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan toimiva ja henkilöstöltä tuli hyvää palautetta.

Voit tutustua Erätauko-keskusteluihin osallistumalla Hyvin sanottu -tapahtumiin, joita järjestetään Hämeenlinnan kirjastolla koko kevään ajan. Syyskuussa 29.9.-30.9.2023 pidetään Hämeenlinnassa Verkatehtaalla valtakunnallinen Hyvin sanottu -festivaali, jonne voi maksutta osallistua seuraamaan hyviä keskusteluja.

Varhaisksvatuspäällikkö vs. Erja Hirvonen

Helmikuussa vs. varhaiskasvatuspäällikkönä Hämeenlinnassa aloittanut Erja Hirvonen kävi myös tutustumassa Hattelmalan päiväkodissa valtakunnallisen varhaiskasvatuspäivän viettoon.

Teksti: Kaisa Paavilainen
kuvat: Miika Kangasniemi

Lisätietoa

Päiväkodin verkkosivut Hattelmalan päiväkoti – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)