Kirjaston kirjailijavierailulla Puukiipijä-kirjan tekijät

Keskiviikkona 15.5. klo 17.30-18.30 ovat Puukiipijä — vanhojen metsien viimeinen vartija -tietokirjan (2024) tekijät Markku Kuitunen ja Antti Strang informaatikko Erika Kallisen haastattelussa Hämeenlinnan pääkirjaston Leino-salissa.

”Katoavien aarniometsien kiipeilymestari ahdingossa”

Uutuusteoksessa luontokatoa sekä ilmastonmuutosta lähestytään yksittäisen lajin, puukiipijän kautta. Samalla lukija pääsee tutustumaan tähän ainutlaatuiseen ja piilottelevaan lintuun sekä oppimaan sen elämästä.

Suomen karuissa olosuhteissa harvinaisen pitkälle erikoistuneen puukiipijän selviytyminen on perustunut tukkipuuvaltaisen metsän hyvään ennustettavuuteen. Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti, ja laji on kovaa vauhtia taantumassa hömötiaisen ja helmipöllön lailla. Metsäekosysteemissä luontokato on konkreettisinta ehkä juuri Suomessa. Voimmeko tehdä jotakin sekä tämän vielä yleisen varpuslintumme että koko ekosysteemin tilanteelle – vai onko peli jo menetetty ja myös sen heikoin lenkki sanottu irti?

Kuva puukiipijästä.

Puukiipijä. Kuva: Antti Strang

Teoksessa mielenkiintoiset tarinat ja huikea kuvitus nivoutuvat yhteen kansantajuisesti esitetyn tieteellisen tiedon kanssa.

Kirjoittaja, ympäristötieteiden emeritusprofessori Markku Kuitunen on tutkinut puukiipijän elämää jo puoli vuosisataa, ja kirjan kuvista vastaa Vuoden Luontokuva 2022 -voittaja Antti Strang.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Leino-saliin mahtuu max. 50 kuulijaa. Tilaisuuden järjestää kirjasto.