Kolme perhettä kokeilee asumista yhteisöllisissä hämäläisissä kylissä Polku kylään -asumiskokeilut 18.-28.5.2024 Alvettulassa ja Vähikkälässä

Kolme lapsiperhettä kokeilee asumista ja elämistä kyläläisinä. Kyläaktiivit tarjoavat mahdollisuuden kaupunkilaisperheille tutustua kylän arkeen ja kyläläisiin. Polku kylään -asumiskokeilulla halutaan helpottaa maalle muuttoa erityisesti silloin, kun kylälle ei ole vahvoja siteitä. Muuttopäätös, talon rakentaminen tai osto maalta on iso muutos ja investointi.  

Asumiskokeiluilla ja Asumaan-päivällä halutaan auttaa tutustumaan kylään ja kyläyhteisöön. Asumiskokeilut järjestetään toukokuun lopussa Alvettulassa (Hämeenlinna) ja Vähikkälässä (Janakkala) sekä elokuussa Lepaa – Tyrvännönniemellä (Hattula). Kylien vapaaehtoiset auttavat tutustumaan, räätälöivät ohjelman ja esittelevät kylän asumismahdollisuuksia. 

Kolme lapsiperhettä kutsuttiin toukokuun asumiskokeiluihin sadasta hakemuksesta

Saara ja Onni Ojanen, sekä lapset Inari, Seela ja Airi muuttavat Helsingistä asumaan 18.-23.5. Vähikkälän kylään Janakkalaan. Kotina perheellä on Sauvalan kartanon pihapiirissä sijaitsevan jahtitalon metsästyshenkinen asunto.

Alvettulan kylässä Hämeenlinnan Hauholla asumiskokeiluperheet pääsevät asumaan 22.-28.5.2024 Bobackan pihatorppaan Päivi-emännän idylliseen pihapiiriin. Pihatorpassa on kaksi asuntoa. Anna ja Jari Tauriainen sekä tytöt Pulmu, Varpu, Lotta ja Minni asuvat nyt Oulussa ja suunnittelevat muuttoa Etelä-Suomen maaseudulle, ja Alvettulan hieno kulttuuriympäristö ja historia kiinnostaa. Laura ja Oscar Karvonen sekä lapset Olivia ja Frans muuttavat viikoksi Alvettulaan Helsingistä.

Alvettulan ja Vähikkälän kyläyhdistysten vapaaehtoiset opastavat perheitä asumisen arkeen, harrastusmahdollisuuksiin ja paikallisiin palveluihin. Vähikkälässä viikon ohjelmasta sovitaan Ojasten kanssa sunnuntaibrunssilla kyläyhdistyksen puheenjohtajan saunamökin terassilla.

Alvettulan seuratalolla tutustutaan asumiskokeiluperheiden kanssa keskiviikkoiltapäivänä ennen talolla järjestettävää motoristikahvilaa. Perheiden kanssa on jo etukäteen tavattu etäyhteyksillä. Kyläkouluihin tutustuminen on perheiden ohjelmassa ja isommat lapset voivat osallistua opetukseen. Ulkoilumahdollisuudet, uimarannat, makkaranpaisto laavulla ja eläimet kuuluvat viikon ohjelmaan.

Alvettulan asumiskokeilu

Polku kylään -asumiskokeilu toteutettiin syyskuussa 2023 Alvettulassa. Siihen osallistui kaksi perhettä, jotka molemmat etsivät parhaillaan taloa seudulta. Perheiden lapset ja kylän lapset ystävystyivät nopeasti.

Puolet hakemuksista tuli lapsiperheiltä

Polku kylään -asumiskokeilun sadasta hakemuksesta puolet tuli lapsiperheilta. Kiinnostusta oli eniten pienten lasten perheillä. Monet perustelivat hakemuksessaan, kuinka haluaisivat lapsensa pieneen kyläkouluun ja tarjota heille tilaa temmeltää. Myös luonto, rauha, turvallisuus ja kyläyhteisön merkitys nousevat esille hakijoiden perusteluissa. Moni pohtii maalle muuttoa juurikin ennen koulutaipaleen aloittamista.

Polku kylään -asumiskokeilu toteutetaan myös elokuun lopussa Tyrvännönniemellä Hattulassa 25.-29.8.2024 ja siellä asunto on Lepaan kartanon ja puutarhaoppilaitoksen kulttuurihistoriallisessa Toimelassa puutarhojen kukoistuksessa. Lepaa-Tyrvännönniemen asumiskokeiluun haku on auki heinäkuun loppuun.

Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä

Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula, Tyrvännönniemi ja Vähikkälä ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja. Polku kylään -hanke kannustaa myös tyhjien talojen omistajia etsimään rakennuksiinsa uudet asukkaat kylien elinvoiman vahvistamiseksi. Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hanketta rahoittaa Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelmasta.

Polku kylään -asumiskokeilu toteutettiin viime syyskuussa Alvettulassa ja se onnistui yli odotusten. Kaksi lapsiperhettä vietti ikimuistoisen viikon Alvettulassa. Anne Närhi ja Heidi Lehtimäki perheineen ihastuivat kylään, molemmat perheet etsivät vielä sopivaa kotia Alvettulasta.

Lisätietoa Polku kylään -asumiskokeiluista 2024. https://www.hameenkylat.fi/asumiskokeilu/

Lisätietoja