Hämeenlinna kouluttaa kouluohjaajista myös liikuntaneuvojia

Iittalan yhtenäiskoulun kouluohjaaja Heli Haapalahdelle liikkuminen on elämäntapa. Haapalahti on lähihoitaja, joka on kolme vuotta tehnyt töitä kouluohjaajana. 

– Tykkään todella paljon työstäni ja oppilaistani. Olen erityisluokassa ja koemme täällä onnistumisia joka päivä. Olin aiemmin ikäihmisten hoivassa, mutta lapset ja nuoret ovat enemmän minun alaani, kertoo Haapalahti.  

Haapalahti on koulutukseltaan lähihoitaja ja kokee, että juuri tästä koulutuksesta on hänelle ollut paljon hyötyä erityisluokassa ohjaajana. 

– Työpäiväni ovat lasten tukemista luokassa, niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja saamme pieniä onnistumisia joka päivä.  

Alkuyön unista nipistetään toisinaan opintoihin 

Haapalahti on aktiivinen ja katsoo elämää positiivisesti eteenpäin. Hänellä on puoliso, kaksi alle kouluikäistä lasta, koira ja työn lisäksi Haapalahti myös valmentaa nuoria joka viikko torstaiaamuisin Koulutuskeskus Tavastian Urheiluakatemiassa. 

Urheiluakatemiatoiminta on Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtamaa valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa, jolla pyritään tukemaan urheilijoiden kaksoisuraa eli urheilun ja koulun laadukasta yhdistämistä yläkouluista korkeakouluihin.  

– Torstaiaamun treeneissä kokoonnumme Iittalan hallilla klo 7.45 ja oppilaita osallistuu 15.20 ennen koulutuntien alkua. Teemme monipuolista liikuntaa muun muassa kehitämme liikkuvuutta, voimaa ja reaktiokykyä. porukkamme on tosi motivoitunut ja heitä on mukavaa auttaa treenaamaan, Haapalahti sanoo. 

Kouluohjaaja Heli Haapalahti ja koripallo kädessä.

Heli Haapalahti nauttii työstään kouluohjaajana lasten parissa ja sovittaa työn lomaan myös Urheiluakatemian valmennusta ja liikuntaneuvojan opintoja. Silti hymy on herkässä ja hommat hoituvat, vaikka kiirettä välillä pitää kahden pienen lapsen äitinä. 

Liikkuminen monipuolisesti on luontaista 

– Olen pelannut vuosia sählyä ja koira vaatii tietysti säännölliset lenkityksensä. Välillä toki on arjen aikatauluissa haasteita, kun olen lisäksi aloittanut viime syksynä liikuntaneuvojan opinnot Vierumäellä. Mutta aina olen tehtävät saanut ajoissa tehtyä ja perhe-elämän pidettyä tasapainossa. joskus vähän yöunista olen nipistänyt, naurahtaa Haapalahti. 

Liikuntaneuvojan opinnot ovat osa kaupungin henkilöstön tukemisen ohjelmaa. Viime syksystä lähtien koulutuksessa on ollut mukana 16 innokasta työntekijää Hämeenlinnan opetuksen ja varhaiskasvatuksen puolelta, jotka tekevät tutkintoa oman työnsä ohella.  

Haapalahti kokee, että opiskelu tukee käytännön työtä, kun se on hyvin käytännönläheistä ja tehtävät voi tehdä oppilaiden kanssa.  

– Teen tehtäviä koulupäivän mittaan lyhyissä pätkissä. Liikuntahetki voi olla vaikka kymmenminuuttinen tuokio, jossa opettelemme vuorohyppelyä tai heittelemme palloa. Tärkeintä on, että kukin oppilas liikkuu ja teemme kaiken rennosti ja hyvällä meiningillä, ei pingottaen, kuvailee Haapalahti. 

Teksti: Kaisa Paavilainen I Kuvat: Miika Kangasniemi 

Artikkeli on julkaistu myös Hämeenlinnan kaupungin Arjessa mukana-asukaslehdessä 1/2024

Lisätietoa:

Harrastus ihan lähellä -sivusto