Kuvataiteilija Kimmo Ylösen kuukauden mittainen kävely halki kolmen maakunnan lähtee 14.5. Hämeenlinnasta

Kuvataiteilija Kimmo Ylönen saatellaan 14.5. kävelymatkalleen toteuttamaan Valtakunnan askelmitta -teosta.

Tilaisuus alkaa klo 11 Hämeenlinnan taidemuseon pihalla (os. Viipurintie 2, Hämeenlinna). Taiteilija lähtee kävelemään kohti Hämeen linnaa saattojoukon kera noin kello 11.30. Mukana saattelemassa ovat mm. Jaarlin päiväkotien Enkkulan lapset. Tilaisuudessa julkistetaan samalla medialle biennaalin näyttelytiedote sisältäen biennaalin liittyvän runsaan oheisohjelman. Tervetuloa!

Valtakunnan askelmitta -teoksessaan taiteilija Kimmo Ylönen (s. 1970) kiertää kävellen Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa yhtäjaksoisesti kuukauden ajan. Teos on kävellen tehty tutkimusmatka, pitkä performanssi ja yhteisötaiteellinen jalkautuminen. Matkalleen Ylönen lähtee tiistaina 14.5. klo 11.30 Hämeenlinnan taidemuseon pihalta, ja päätyy samaan paikkaan torstaina 13.6.2024 klo 12.

Yleisö on tervetullut seuraamaan Kimmo Ylösen lähtöä, ja myöhemmin paluuta Hämeenlinnaan. Matkan varrella Ylöstä voi tavata myös Tampereen taidemuseossa pe 24.5. klo 10 sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa pe 7.6.2024 klo 10.

Kimmo Ylönen

Kimmo Ylönen. Kuva: Pasi Vähänen

Hitaasti taivaltaen ja visioiden

Taivaltaessaan hitaasti tutkimusmatkailijan lailla Kimmo Ylönen tarkastelee ympäristöään, pohtii alueiden ja paikkojen historiaa sekä visioi mahdollista tulevaisuutta. Samalla hän tutkii sitä, miten toteuttaa mitoiltaan ja kestoltaan kookas teos, joka tavoittaa paljon ihmisiä, mutta jättää tuskin mitään materiaalijälkeä. Matkan aikana taiteilija havainnoi erityisesti piirtämällä ja kirjoittamalla.

Valtakunnan askelmitta -teosta voi seurata Instagram-tilillä @taidevaltakunta tai tunnisteella #valtakunnanaskelmitta.

Kimmo Ylösen reittivalintaa määrittävät historiallisesti merkittävät kohteet ja maisemat, sekä taiteilijan oman elämän kiinnekohdat. Hämeenlinnasta Ylönen kävelee ensin kohti Iittalaa, sieltä Ylöjärvelle ja Tampereelle, josta matka jatkuu Padasjoen ja Vääksyn kautta Lahteen. Paluumatkalla Ylönen poikkeaa mm. Turengissa ennen saapumistaan takaisin Hämeenlinnaan. 

Aarteita Instagramiin

Kulkiessaan Ylönen jättää jälkeensä erilaisia aarteita, jotka ovat löydettävissä hänen Instagram-päivityksiinsä sisältyvien vihjeiden avulla. Aarteisiin lukeutuu taiteilijan piirrosten ja runojen lisäksi Taidevaltakunta ’24 -biennaalin vapaalippuja sekä Museokortteja. Mikäli taiteilija tulee kierroksellaan vastaan, voi hänen kanssaan jutella tai käydä vaikka heittämässä ylävitoset! Ylösen tunnistaa helposti hänen päällään olevasta oranssista Taidevaltakunnan huomioliivistä.

Kimmo Ylönen on syntynyt ja asunut aikuisuuden kynnykselle asti Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Norrskatan saaressa Paraisten ulkosaaristossa. Ylönen rakentaa teoksiaan puusta ja käyttää niissä niin luonnon- kuin kierrätysmateriaalejakin. Paikkasidonnainen, aineeton ja katoava tapa tehdä taidetta on kasvattanut osuuttaan jatkuvasti hänen taiteellisessa työskentelyssään.

Valtakunnan askelmitta -teoksen toteutumista tukee Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto. Taidevaltakunta ’24 -biennaalin toteutumista tukee Museovirasto.

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen Taidevaltakunnan järjestämä biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. 

Hämeenlinnassa järjestettävässä Taidevaltakunta ’24 -biennaalissa museot antavat tulevaisuusvallan taiteelle. Taiteilijoita pyydettiin biennaalin avoimessa taiteilija- ja teoshaussa pohtimaan millaisessa maailmassa elämme vuonna 2050. Näyttelyssä on mukana 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joilla kaikilla on jokin yhteys Taidevaltakunnan perustaneiden museoiden maakuntiin.

Lue lisää taidevaltakunta.fi-sivustolta.

Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2 
hämeenlinnantaidemuseo.fi