Lokkien pesinnän estäminen keskustan alueen katoilla

Lokit ovat pesineet useampana vuotena Hämeenlinnan keskustan katoilla. Lokkiemot puolustavat poikasiaan hanakasti hyökkäillen ihmisiä kohti, joka on aiheuttanut paheksuntaa. Myös lintujen ulosteen sotkemat seinät, penkit ja autot häiritsevät keskustassa liikkuvia. Kaupunkilaiset ovat olleet huolissaan myös pesästään lähteneiden lentokyvyttömien poikasten selviytymisestä vilkasliikenteisessä keskustassa.

Lokit kuuluvat osana kaupunkikuvaan, eikä niitä saada kokonaan pois kaupungista. Kaupungin keskustoissa lokeille on tarjolla helppoa ravintoa ja ne tarjoavat myös turvallisen pesimäympäristön.

Tasakattojen siistinä pitäminen ja pelättimien asentaminen katoille saattaa estää lokkien kattopesintää

Tasakattojen bitumipinnoitteen suojana toimiva singelikiveys on erityisen mieluisa pohjamateriaali lokeille. Singelikiveys on tärkeää pitää siistinä ja puhtaana. Sammaloitunut materiaali saattaa houkuttaa entistä enemmän lokkeja munimaan katolle, koska lokit eivät aina rakenna pesää, vaan laskevat munansa suoraan pehmeälle sammaleelle. Katon yleinen siisteys on erittäin tärkeää ja voi estää lokkien pesimisen katolle.

Mikäli lokkien käyttäytyminen viittaa pesimäaikeisiin, esimerkiksi aktiivinen lentely jonkun tietyn katon yllä. Voidaan pesimäaikeita katoilla pyrkiä vähentämään muun muassa liikkumalla katoilla. Ihmisten käynti katoilla oikeaan aikaan, ennen pesän rakentamisen aloittamista on melko tehokas keino estää lokkien kattopesinnät. Erilaiset liikuteltavat pelättimet, kuten linnut, käärmeet yms. katoilla voivat tehostaa vaikutusta.

Kaupunki on asentanut pelättimiä omien kiinteistöjensä katoille

Kaupunki pyrkii vähentämään kattopesintää omissa kiinteistöissään pitämällä katot siistinä ja asettamalla katoille pelättimiä. Kaupunki on asettanut liikuteltavia pelättimiä 15:n kiinteistön katoille sekä keskustassa että muualla kaupungin alueella.

Jo alkanutta pesintää ei saa häiritä

Kaupungin ympäristöasiantuntija korostaa, että luonnonsuojelulakia pitää noudattaa ja siksi kaikenlainen häirintä katoilla täytyy aloittaa ennen pesän rakentamisvaihetta. Rauhoitettujen eläinten (mm. kalalokki ja naurulokki) häiritseminen erityisesti lisääntymisaikana on luonnonsuojelulain 70 § mukaan kiellettyä. Rauhoittamattomatkin lajit (mm. harmaalokki) nauttivat pesimäaikana samaa suojaa kuin rauhoitetut lajit, eikä niidenkään pesintää saa häiritä, kun se on alkanut.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pesäaihion (yksikin pesärisu) ilmestymisen jälkeen, ei katoille saa enää mennä häiritsemään!