Taidevaltakunta ’24 tarjoaa taidetta ja tapahtumia koko kesäksi! 

Tänä kesänä Hämeenlinnan taidemuseossa on esillä Taidevaltakunta ’24 -biennaali ajalla 14.6.–8.9.2024. Näyttelyn lisäksi biennaali tarjoaa yleisötapahtumia ja elämyksiä niin aikuisille kuin lapsillekin. Osa teoksista on koettavissa taidemuseon ulkopuolella. 

Taidevaltakunnassa tulevaisuusvalta on taiteella 

Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo ovat perustaneet Taidevaltakunnan. Ensimmäisessä biennaalissa museot antavat tulevaisuusvallan taiteelle.

Näyttelyä varten taiteilijoita pyydettiin pohtimaan miltä maailma 2050-luvulla mahdollisesti näyttäisi. Taidevaltakunta ’24 -biennaalissa on mukana 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joilla kaikilla on yhteys Kanta-Hämeeseen.  

Biennaali tarjoaa eri aisteihin vaikuttavia teoksia. Mikäli rentoutuminen ja kehon tasapaino kiinnostavat, voi ajan varaamalla tutustua Liina Aalto-Setälän Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet -teokseen Vanai Bistro & Bastun saunassa tai Sirpa Haapasalon Tuntu–Sense -teokseen Viipurintien pääterveysasemalla.

Taidemuseon Engel- ja Lohrmann -rakennuksissa on esillä lisää teoksia virtuaalisesta laitumesta mikrobien avulla syntyvään taiteeseen. 

Taidevaltakunnassa tapahtuu joka viikko uutta 

Opastetuilla kierroksilla voi tutustua näyttelyyn keskiviikkoisin ja sunnuntaisin pääsylipun hinnalla. Lauantaisin biennaalitaiteilijat kertovat työskentelystään ja esillä olevista teoksistaan. Taidemuseolla voi myös viipyä ja tehdään yhdessä esimerkiksi tulevaisuuden eläimiä kierrätysmateriaaleista ja roskista tai maalata auringonvalolla erilaisissa työpajoissa.  

Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. ohjelmassa on muuan muassa saippuakuplamaalausta ja työpaja, jossa voi työstää oman Taidevaltakunnan kruunun luonnonmateriaaleista. Päivän kunniaksi museoon on perinteisesti vapaa sisäänpääsy.  

Lasten taidefestivaali Hippaloiden päivittäin toteutuvassa työpajassa 1.–4.8. suunnitellaan mitä erikoisimpia maailmanpelastuskoneita, ja taiteilijatapaamiset on suunnattu erityisesti lapsille. Lasten kanssa liikkuvat aikuiset pääsevät Hippaloiden aikana maksutta biennaaliin.  

Elokuisena Taiteiden yönä 30.8. taidemuseon pihalla päästetään luovuus valloilleen avoimessa taidepisteessä tammien katveessa. Leena Lehden Existence-teos alkuperäisessä kaitafilmi-muodossaan Ville Väisäsen pianomusiikin kera luo tunnelmaa pimenevään iltaan. Taidemuseoon on Taiteiden Yönä ilmainen sisäänpääsy klo 17–22.  

Lue lisää biennaalista, työpajoista ja tapahtumista www.taidevaltakunta.fi 

Taidevaltakunta ’24  14.6.–8.9.2024 

Hämeenlinnan taidemuseo, Viipurintie 2, Hämeenlinna 
Vanai Bistro & Bastu, Mensanaukio 4, Hämeenlinna 
Hämeenlinnan pääterveysasema, Viipurintie 1–3 

Tapahtumat 

Yleisöopastukset keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 14 
Ulkoteosten kävelykierrokset torstaina 20.6., 25.7., 8.8., 15.8. ja 22.8. klo 11–12 

Taidesauna 

Liina Aalto-Setälä, Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet 
Vanai Bistro & Bastu, Mensanaukio 4, Hämeenlinna 
Saunavaraukset ennakkoon ja lisätiedot: taidevaltakunta.fi  
Saunavuoro 2 h 12 €/hlö. Saunaan maks. 10 hlöä per saunavuoro.  

Yleisövuorot varattavissa torstaina 20.6., 25.7., 8.8.,15.8., 22.8. ja 5.9. klo 12–18.

Kysy samalle päivälle vapaita paikkoja tai varaa kokonaan yksityinen saunavuoro Vanai Bistro & Bastusta.   
Poikkeusaikataulut ja ilmaisvuorot:   

  • la 15.6. klo 12–18  
  • ke 10.7. klo 12–18 (Suomen kuvataiteen päivä, ilmaiset vuorot)  
  • Pe 30.8. klo 18–22 (Taiteiden Yö, ilmaiset vuorot)  

Teksti: Petra Hollmérus 

Juttu julkaistu kesän 2024 asukaslehdessä.

Taidevaltakunta logo.