Hämeenlinnan pääkirjaston makerspace-tilan nimeksi tulee Luovaamo

Hämeenlinnan pääkirjaston 2. kerrokseen avataan kevään aikana makerspace-tila, jossa pääsee käyttämään muun muassa 3D-tulostinta, ompelukonetta ja saumuria. 

Järjestimme tilan nimestä kaikille avoimen nimikilpailun 14.3.-7.4. Nimikilpailuun saatiin nimiehdotuksia lähes 100 ja vastauksia yli 60. 
 
Nimen valintaraati kokoontui suomen kielen päivänä 9.4. Raatiin osallistui kirjaston työntekijöitä sekä Hämeenlinnan nuorisovaltuustosta jäsenet Lumia Niemenlinna ja Eeli Honkanen. 
 
Kilpailuun saapui monipuolisesti erilaisia nimivaihtoehtoja, eikä raadin valinta ollut suinkaan helppo. 

Nimeä pohdittiin monesta näkökulmasta ja lopulliseen päätökseen vaikuttivat nimen taivutusmuoto, ääkköset, sen antama mielikuva ja onko nimi mahdollisesti jo yrityskäytössä. 
 
Nimeksi valittiin Luovaamo muun muassa seuraavin perustein: 

  • -mo -loppuinen tilan nimi soljuu kivasti eri taivutusmuotoihin. Nuorisovaltuustolaiset pitivät myös mo-päätteen yhteydestä ompelimo-sanaan ja luovuuden korostamisesta.   
  • Luovaamo kuulostaa sopivalta tilan nimeltä, se myös sointuu kirjaston muiden tilojen nimien oheen esimerkiksi Leino-sali ja Lehtisali. 
  • ”Luovaamo tuo mieleen luovien ideoiden mahdollistavan ympäristön, jossa tuodaan luovuus käytäntöön, muovataan, konkreettiseksi asiaksi.” 

Luovaamo nimeä ehdotettiin vain kerran, joten nimikilpailun selväksi voittajaksi valittiin Riku Moisio. Hän voittaa 50 euron arvoisen lahjakortin Giganttiin. Onneksi olkoon! 

Suomalaisen kirjakaupan lahjakortin arvonnan voittajalle on myös lähetetty sähköposti.  
 
Muita hyviä nimivaihtoehtoja olivat: 

Luovis. Luova-sanasta kiva johdannainen, mutta oli jo yrityskäytössä. 

Värkkäämö. Vahva, hyvin hämäläinen ehdokas, ääkköset tuovat siihen oman haasteensa. 

Koneisto, Konehuone. Kone-sana herätti keskustelua mielleyhtymästä pelkkiin koneisiin tai kenties konesaliin, tietokoneisiin. 

Sorvi, Ahjo, Verstas ja Riihi. Keräsivät raadin suosiota, mutta olivat jo laajemmassa käytössä tai mahdollisesti sekoittuivat lainattaviin esineisiin. Taivutusmuodot hieman haasteelliset. 

TEEITE-, Surrkkaus -nurkka ja Pirskatti! Hauskoja nimiä, joissa on tekemisen meininkiä. 

Kiitos kaikille nimikilpailuun osallistuneille!  
 
Tiedotamme Luovaamon avajaisista myöhemmin kevään aikana.