Polku kylään -asumiskokeiluihin sata hakemusta – kolme hämäläiskylää kiinnostaa maallemuuttajia

Kolme eloisaa ja yhteisöllistä kylää kutsuu kokeilemaan asumista ja elämistä kyläläisenä. Muuttopäätös, talon rakentaminen tai osto maalta on iso investointi. Kyläasuminen näyttäytyy hakijoiden mukaan olevan erityisen kiinnostavaa lapsiperheille.

Asumiskokeiluilla ja Asumaan-päivällä halutaan helpottaa tutustumista kylään ja kyläyhteisöön. Asumiskokeilut järjestetään toukokuun lopussa Alvettulassa ja Vähikkälässä sekä elokuussa Lepaa – Tyrvännönniemellä. Kylien vapaaehtoiset auttavat tutustumaan, räätälöivät ohjelman ja esittelevät kylän asumismahdollisuuksia.

Hakemuksia ilmaiseen asumiskokeiluun on tullut jo yli sata.

Polku kylään -asumiskokeilun avulla etsitään muuttohalukkaita kolmeen kylään. Hakuaika Alvettulan ja Vähikkälän asumiskokeiluihin kesti kolme viikkoa ja on päättynyt. Lepaa- Tyrvännönniemen asumiskokeiluun haku on auki heinäkuun loppuun. Hakemuksia on tullut jo yli sata. Se tarkoittaa Hämeenlinnan kaupungin, Janakkalan sekä Hattulan kuntien kohdalla  233 ihmistä, koska kokeiluun hakijoita on seitsenhenkisistä perheistä sinkkuihin.

Puolet hakemuksista tuli lapsiperheiltä

Kyläkouluikäisiä lapsia on 28 ja alle kouluikäisiä lapsia 39. Hakijoissa erottuivat myös äiti-lapsiperheet (19) ja ihan uutena ryhmänä ulkomaalaistaustaiset perheet (14). Monet perustelevat hakemuksessaan, kuinka haluaisivat lapsensa pieneen kyläkouluun ja tarjota heille tilaa temmeltää. Myös luonto, rauha, turvallisuus ja kyläyhteisön merkitys nousevat esille hakijoiden perusteluissa.

Asumiskokeiluun hakijoista puolet oli pääkaupunkiseudulta. Tampereen seudulta ja muualta Suomesta hakijoita oli 38. Kanta-Hämeestä hakemuksia tuli 13 Hämeenlinnasta ja Riihimäeltä.

Alvettulan asumiskokeilu

Polku kylään -asumiskokeilu toteutettiin syyskuussa 2023 Alvettulassa. Siihen osallistui kaksi perhettä, jotka molemmat etsivät parhaillaan taloa seudulta. Perheiden lapset ja kylän lapset ystävystyivät nopeasti. Kuva: Hämeen Kylät ry

Hakijoita kiinnostaa uudenlaiset asumisvaihtoehdot, ei niinkään rakentaminen

Hakijoista yli puolet haluaisivat muuttaa maalle heti sopivan paikan löytyessä. Maalla asumisen vaihtoehdoista eniten kiinnosti minitalo tai mummonmökki (63 %). Hyväkuntoisen talon osto kiinnosti yli puolia hakijoista (47 %), ja vielä useampaa talon vuokraaminen maalta (58 %). Yhteisöllinen asuminen (36 %) ja yhtiömuotoinen asuminen samassa pihapiirissä (38 %) kiinnosti kolmasosaa hakijoista. Tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen houkutteli vähiten (17 %).

  • Vähikkälän kylässä Janakkalassa asumiskokeilijoiden kotina on 18.-23.5.2024 Sauvalan kartanon pihapiirissä sijaitsevan jahtitalon metsästyshenkinen asunto.
  • Alvettulan kylässä Hämeenlinnan Hauholla pääsee asumaan 22.-28.5.2024 Bobackan pihatorppaan Päivi-emännän idylliseen pihapiiriin.
  • Tyrvännönniemellä Hattulassa asumiskokeilu toteutetaan elokuun lopulla 22.-28.5.2024 ja siellä asunto on Lepaan kartanon ja puutarhaoppilaitoksen kulttuurihistoriallisessa Toimelassa puutarhojen kukoistuksessa.

Asumaan-päivään 25.5. kutsutaan kaikkia kyläasumisesta kiinnostuneita

Kyläaktiivit haluavat tarjota myös kaikille kiinnostuneille tutustumismahdollisuuden, siksi he järjestävät Asumaan Alvettulaan -päivän lauantaina 25.5.. Seuratalon infosta saa kohdekartan, jonka avulla voi tutustua alueen kohteisiin ja avoinna oleviin koteihin.

Tutustumaan pääsee esimerkiksi yli satavuotiaaseen kyläkouluun sekä saunomaan ja uimaan kylän rannassa. Suurin osa kohteista on auki kello 13-16.

Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä

Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula, Tyrvännönniemi ja Vähikkälä ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä.

Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja. Polku kylään -hanke kannustaa myös tyhjien talojen omistajia etsimään rakennuksiinsa uudet asukkaat kylien elinvoiman vahvistamiseksi.Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hanketta rahoittaa Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelmasta.

Polku kylään -asumiskokeilu toteutettiin viime vuonna Alvettulassa ja se onnistui yli odotusten. Kaksi lapsiperhettä vietti ikimuistoisen viikon Alvettulassa. Anne Närhi ja Heidi Lehtimäki perheineen ihastuivat kylään, molemmat perheet etsivät vielä sopivaa kotia Alvettulasta. Lue viime vuoden asumiskokeilusta kuinka asuminen toi uusia tuttavuuksia.

Alvettulan asumiskokeilu.

Kuva: Hämeen kylät ry

Lisätietoja: 

Elina Leppänen /Polku kylään -hanke 0400 944 868 kylaasiamies@hameenkylat.fi
Irja Pohjola /Alvettulan kyläyhdistys  050 3293050   irja.pohjola@toimistopohjola.fi
Sanna Uotila / Vähikkälän väljämä -kyläyhdistys 040 5062196 sanna.uotila@hippos.fi
Mari Monto / 040 7587096 MLL Tyrvännönniemi mari_monto@hotmail.com