Museot
Hämeenlinna on museoiden kaupunki, jossa voit kokea elämyksiä historian, taiteen ja designin maailmassa. Suositulla museokortilla pääsee kaupungissa kahdeksaan museokohteeseen, ja tarjolla on lisäksi joukko pienempiä erikois- ja kotiseutumuseoita.
Merkittävimmät vierailukohteet keskustassa ovat Hämeenlinnan Taidemuseo sekä kaupunginmuseon päänäyttelytila Museo Skogster, jonka yläkerrasta löydät Pohjoismaiden vanhimman Säästöpankkimuseon näyttelyn.
Museo Skogsterissa historiaa käsitellään tunteella. Pysyvä näyttely Ooh, Hämeenlinna! vääntää kaupungin tarinan hauskoiksi skuupeiksi ja vuosittain vaihtuvat näyttelyt puhuttelevat ja herättävät ajatuksia. Lisäksi keskustassa voi tutustua 1800-luvun lopun kaupunkiasumiseen Palanderin talossa sekä vierailla säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäkodissa.
Hämeenlinnan Taidemuseo on monipuolinen koko perheen taidekohde Hämeenlinnan keskustan läheisyydessä. Museo toimii Verkatehtaan alueella kahdessa rakennuksessa, joissa molemmissa esitellään vaihtuvia näyttelyitä kuvataiteen eri virtauksista.
Keskustan ulkopuolella museofanin vierailulistalle kuuluvat ainakin Linnanniemen museokohteet Hämeen linna, Museo Militaria sekä Vankila, Suomen suurin vankilamuseo. Alle puolen tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnan keskustasta Iittalan lasimäeltä löytyy Iittalan lasitehtaan historiaa esittelevä Designmuseo Iittala.
Vinkki!
Muraalitaiteesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla osoitteessa Keksikatu 2. Kantolan vanhoissa viljasiiloissa sijaitsee australialaisen taiteilija Guido Van Heltenin maalaama 56 metrin korkeuteen kohoava fotorealistinen teos.

Vaihtuvat näyttelyt 2022
Hämeenlinnan Taidemuseo
Z/N-dialogi Elämän äärellä -näyttely, 20.11.2021 – 16.10.2022
Z-sukupolvea edustavat 15–20-vuotiaat nuoret suunnittelevat ja toteuttavat nykytaiteen näyttelyn taidemuseon Lohrmann-rakennukseen. Elämän äärellä -näyttelyn teokset on valikoitu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Teosvalinnat ja näyttelyn teemat ovat nuorten käsialaa. Nuoret tuovat tuoreen ja yllätyksellisen näkökulman taidenäyttelyn tekemiseen. Näyttelyssä nousevat esille syvälliset pohdinnat siitä, mikä taiteessa koskettaa: miksi se on niin tärkeää, että se on syytä säilyttää tuleville sukupolville? Nyt on Z-sukupolven aika päättää, mikä on merkityksellistä taiteessa ja kuinka se yleisölle tarjoillaan. Kyseessä on siis siistein näyttely ikinä!
MEIDÄN VALINTAMME – teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista, 20.5.–11.9.2022
Hämeenlinnan taidemuseon 70-vuotisjuhlanäyttelyn keskiössä on ihminen. Taidemuseon henkilökunta on yhdessä sukeltanut taidemuseon omiin kokoelmiin valitsemaan näyttelyn teokset ja teemat. Esillä on laaja kattaus kokoelmien aarteita – tutusta tuntemattomaan, kultakaudelta 2000-luvulle.
Tulossa! KÄÄNNEKOHTA – suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja sen innoittamaa kuvataidetta 14.10.2022–30.4.2023
Käännekohta -näyttely esittelee yhtenä kirjankansitaiteen kultakautena pidetyn 1950–60-luvun monipuolisuudessaan ja jännittävyydessään. Näyttely nostaa esiin muun muassa kuvataiteilijana paremmin tunnetun Ahti Lavosen sekä esimerkiksi Väinö Linnan Tuntematon sotilas -teoksen kannen suunnittelijan Martti Mykkäsen tuotantoa.
Museo Skogster
Ennen kaikki ei ollut paremmin, 26.2.2021-4.9.2022
Näyttely käsittelee asioita ja tavaroita, jotka nykynäkökulmasta voivat tuntua jopa absurdeilta. Miten sujuivat tavalliset arjen askareet kuten pyykinpesu? Milloin kaupunkiin saatiin sähköt, entä milloin koteihin tuli juoksevaa vettä.
Ooh, Urheilu! – näyttely, 18.2.2022 alkaen
Kreikassa sytytetty olympiatuli saapui Hämeenlinnaan torstaina 17.7.1952. Koko seuraavan viikon tuli paloi Ahveniston urheilukeskuksessa, missä kisattiin nykyaikaisen viisiottelun olympiamitaleista.
Hämeenlinna on jäänyt historiankirjoihin Helsingin ohella vuoden 1952 olympialaisten virallisena olympiakaupunkina. Tästä hämeenlinnalaisen urheiluhistorian kenties loistokkaimmasta viikosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta, minkä kunniaksi Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterin alakertaan avataan ”Ooh, Urheilu!” –näyttely. Olympia-aiheisten esineiden, kuvien ja tarinoiden lisäksi muistellaan myös paikallista urheiluhistoriaa.