Tavoitteena työmatkojen ja arjen toimivuus

Hämeenlinnan sijaitsee keskellä Suomen kasvukäytävää, joka on myös Suomen suurin yhtenäinen työmarkkina-alue. Kasvukäytävällä pendelöi päivittäin eri mittaisia matkoja yli 300.000 henkilöä. Hämeenlinnaan ja Hämeenlinnasta pendelöi päivittäin yli 15.600 henkilöä. 

Nopeat kaukojunat pysähtymään Hämeenlinnassa

Työn muuttuessa myös työmatkalaisten määrä ja tarpeet muuttuvat. Asuinkaupunkistrategiansa mukaisesti Hämeenlinna haluaa ottaa huomioon työmatkalaisten toiveet ja tarpeet. Tähän asiaan vastaamiseksi Hämeenlinna on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina perustanut pendelöintiraadin, jonka tavoitteena on:

  • palauttaa kaikki nopeat kaukojunat pysähtymään Hämeenlinnassa. Työssäkäynnin lisäksi nopeita yhteyksiä tarvitaan keskipäivällä, iltaisin ja viikonloppuisin; Hämeenlinna ei tarvitse uusia junia, vaan ohittavien kaukojunien pysähdyksen. Hämeenlinnaan halutaan sujuvasti myös Oulusta ja Seinäjoelta,
  • saada säännöllistä matkustamista palvelevat auto- ja pyöräpysäköintipaikat rautatie- ja linja-autoaseman läheisyyteen,
  • parantaa Kaivokadun pikavuoropysäkin toimivuutta,
  • edistää toimivia päivähoito- ja koulupalveluja ja
  • huolehtia myös aikuisten harrastemahdollisuuksista.

Hämeenlinna on pendelöintikaupunki nro 1

Hämeenlinna on Suomen pendelöintikaupunki #1. Hämeenlinna sijaitsee Helsingin ja Tampereen puolessa välissä Suomen pisimmän moottoritien ja pääradan varressa. Moottoritie ja nopeat kaukojunat sitovat Hämeenlinnan tiivisti pääkaupunkiseudun ja Tampereen työmarkkinoihin ja palveluihin. Hämeenlinnasta tai Hämeenlinnaan pendelöi päivittäin 15 600 matkustajaa, mikä vastaa keskikoisen kaupungin asukasmäärää. Keskeinen sijainti, upea luonto ja erityinen historia tekevät Hämeenlinnasta suositun asuinkaupungin, ja siksi kaupunkilaiset toimivat aktiivisesti kaukojunayhteyksiensä palauttamiseksi. 

Kehitetään yhdessä ja yhteistyössä

Pendelöintiraadin kautta VR, linja-autoliikenteen toimijat ja Hämeenlinnan kaupunki saavat tietoa palvelujen laadusta ja kehittämistarpeista. Tavoitteista ja toimenpiteistä suunnitellaan ja niistä viestitään myös yhdessä. Pendelöintiraadin puheenjohtaja osallistuu Hämeenlinnan kaupungin kaukoliikennettä koskevaan yhteistyöhön.


Yhteistyössä tärkeitä tahoja ovat Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen maakuntaliiton lisäksi VR, linja-autoliikenteen edustajat, Hämeenlinnassa toimivat yritykset ja Suomen kasvukäytävä sekä pääradan kaupungit, erityisesti Helsinki, Tampere ja Seinäjoki. Hämeenlinnan pendelöijät toimivat ja vaikuttavat myös laaja-alaisesti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tehtävissä, ja viestivät tavoitteista, palveluluiden laadusta ja korjaavista toimista laajasti omissa valtakunnallisissa verkostoissaan ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoja antavat
Vs. Strategiapäällikkö
Ismo Hannula
Puh. 03 621 2018
Ismo.hannula(at)hameenlinna.fi

Raadin puheenjohtaja
Kirsi Levä
Puh. 050 9171 129

Pendelöintiraati toimii kaikille avoimesti. Toimintaan mukaan pääsee seuraamalla tällä sivulle ja kaupungin viestintäkanaviin ilmoitettavia tapahtumia. Toimintaan kuuluu myös aktiivinen nettikeskustelu, jonka foorumina toimii Facebook: ”Yhteisellä matkalla - HÄMEENLINNA" -ryhmä:
https://www.facebook.com/groups/113553602498997/

Raadin tapaamisia järjestetään erikseen ilmoitettavina ajankohtina Hämeenlinnan keskustan läheisyydessä.

Ismo Hannula, Hämeenlinnan kaupunki
Kirsi Levä, Pendelöintiraadin puheenjohtaja

Viimeksi muokattu: 31.7.2018