Jaakko Veuron veistos muodostuu kolmesta päällekkäin asetetusta laatasta, joihin on reliefimäisesti kuvattu Hämeenlinnan elämää ja elinkeinoja. 1950-luvun puolivälissä kauppaneuvos Arvi A. Karisto lahjoitti testamentissaan kaupungille huomattavan rahasumman taideteoksen toteuttamiseen.

Toukokuun 29. päivänä 1968 silloisessa Siltapuistossa pidettiin veistoksen paljastustilaisuus. Luovutuspuheessa mainittiin Arvi A. Kariston lahjakirjassa olevasta toivomuksesta. Tavoitteena oli, että veistos kuvaisi kaupungin elämää viime vuosisadan vaihteessa ja kunnioittaisi elinkeino- ja käsityöammatin harjoittajia. Patsashankkeen toteuttamiseen käytettiin myös Hämeenlinnan Kauppaseuran ja Hämeenlinnan Käsityöläis- ja tehtailijayhdistyksen lahjoituksia sekä eversti Hugo Standertskjöldin lahjoitusrahastoa.

Hämeenlinna ennen ja nyt (Käsityöläispatsas) sijoitettiin juuri valmistuneen uuden Siltapuiston eli Ystävyydenpuiston luoteiskulmaan kaupunginarkkitehti Olavi Sahlbergin suunnitelman mukaan.

Jaakko Väinö Juhani Veuro on syntynyt 17.1.1932 Helsingissä. Kuvanveistäjä Aukusti Veuro oli hänen isänsä. Jaakko Veuro opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa 1954-55 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1955-59. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Valkeakoskella 1969. Jaakko Veurolta on julkisia taideteoksia Hämeenlinnan lisäksi mm. Valkeakoskella, Sääksmäellä ja Kotkassa. Jaakko Veuron pääasialliset materiaalit ovat pronssi ja kivi.


Suurenna >

Veuro, Jaakko
(s. 1932)
Hämeenlinna ennen ja nyt, 1967
pronssi, valettu ja patinoitu
212 x 80 x 70 cm
jalusta punainen graniitti
25 x 151 x 80 cm

Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 3:n kohdalla, keskusta

Asiasanat: Taidemuseo
Viimeksi muokattu: 2.12.2016