Kuntouttava työtoiminta
1.1.2023 alkaen hämeenlinnalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme. Henkilökunnan ja palveluiden puhelinnumerot säilyvät. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen. Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: voit asioida samoissa toimipaikoissa kuin tälläkin hetkellä. Asiakkaita ja potilaita palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset, tutulla terveysasemalla tai sosiaalihuollon palveluissa. Myös erikoissairaanhoidon palvelut löytyvät edelleen samoista paikoista.
Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 17-64 -vuotiaille pitkäaikaistyöttömille. Kuntouttavalla työtoiminnalla vahvistetaan asiakkaan elämänhallintaa, työelämävalmiuksia, työssä tai opinnoissa selviytymistä ja luodaan edellytyksiä työllistymiselle, koulutukseen tai työllistämistä edistäviin palveluihin.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista palvelua, joka perustuu lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta (linkki Finlex).
Hämeenlinnan kaupunki järjestää kuntouttavan työtoiminnan palveluita asiakkailleen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) mukaisesti omana toimintana ja ostopalveluna palveluseteleillä.
Kaupunki asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä (siirtyy Finlexiin) tarkoitetut hyväksymiskriteerit palveluntuottajille sääntökirjassa. Hämeenlinnan kaupunki velvoittaa, että palveluntuottajat noudattavat sääntökirjan määräyksiä.
Kuntouttavan työtoiminnan sääntökirja (uuteen välilehteen avautuva pdf, koko 336kt, Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 20.1.2021 § 9)
Tavoitteet
Hämeenlinnassa kuntouttavan työtoiminnan painopisteinä ovat tavoitteellisuus, kuntoutuksellisuus, mielekäs työtoiminta, osallisuus ja muu toiminta sekä arviointi työkykyviisarilla.
Miten päästä mukaan toimintaan ?
Alla olevasta valikosta löytyy kuntouttavan työtoiminnan työtehtäviä ja ryhmiä. Omatyöntekijän kautta voi päästä mukaan sosiaalityössä tai työllisyyden kuntakokeilussa.
Jos omatyöntekijää ei ole, ota yhteyttä sosiaalipalvelujen neuvontaan, yhteystiedot löytyvät oikealla olevasta valikosta.
Työtoimintaa järjestetään kaupungin eri toimipisteissä, yhdistyksissä, järjestöissä ja säätiöissä erilaisissa avustavissa työtehtävissä.
Kuntouttavan työtoiminnan toimintajakson lähtökohtana on asiakkaan yksilölliset tarpeet ja tavoitteet työ- ja toimintakyky huomioiden. Kuntouttava työtoiminta voi olla työelämään valmentavaa tai työ- ja toimintakykyä edistävää ja osallistavaa toimintaa.
Työtoimintajaksoon sisältyy yksilöllistä ohjausta ja tukea.
Työtehtävät
Hämeenlinnan seudun 4h-yhdistys
Hämeenlinnan kaupunki, viheralueiden kunnossapitoryhmä
Samaria rf
Hämeenlinnan kaupunki, viheralueiden kunnossapitoryhmä
Kiipulasäätiö
Hämeenlinnan seudun 4h-yhdistys
Samaria rf
Hämeenlinnan seudun 4h-yhdistys
Hämeenlinnan kaupunki, viheralueiden kunnossapitoryhmä
Luotsisäätiö, kierrätysmyymälä
Samaria rf
Kaupungin päiväkodit, koulut, palvelu- ja vanhainkodit
Samaria rf
Ryhmätoiminta
Toimintatuvan maanantairyhmä
toimintaa ja tekemistä asiakkaiden toiveiden pohjalta. Keskustelua, leivontaa, kädentaitojen harjoittamista, ulkoilua, yhdessäoloa, tietokilpailuja yms.
maanantaisin 9.1.2023-30.4.2023, klo 9-13
Palvelua ei järjestetä 7.4.2023 (pääsiäinen)
Kokoontuminen Idänpään Toimintatupa Harakkamäki 2B 11
Tasapainoa talouteen, Hybridiryhmä
23.11.2022-30.4.2023, keskiviikkoisin klo 10-14
Paikka: Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1
Palvelua ei järjestetä vko 52 (26.12.-1.1.)
Ryhmässä käsitellään muun muassa mitä eläminen maksaa ja mitä on kohtuullinen kulutus.
Asiakkailla on mahdollisuus ryhmän kokoontumisen jälkeen yksilövalmennukseen talousasioissa. Toisinaan ryhmäpäivät toteutetaan osittain etätehtävin.
Hyvinvointiryhmät
Tiistain ryhmä, klo 9-13, 10.1.-18.6.2023
Keskiviikon ryhmä, klo 11-15, 11.1.-18.6.2023
Torstain ryhmä, klo 9-13, 12.1.-18.6.2023
Paikkana KK Tavastian tilat, Hattelmalantie, L-rakennus.
Ryhmät toteutetaan ammattilaisen ohjauksessa, josta n. 1 tunti liikuntaa, erilaisia liikuntamuotoja kokeillen. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Ryhmässä paneudutaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen ja edistämiseen. Aiheina mm. ravinto ja ruoka, lepo ja uni, sosiaaliset suhteet ja henkinen hyvinvointi.
Puhtia perjantaihin, Lähiryhmä
2.12.2022 – 30.4.2023, perjantaisin klo 12-16
Paikka: Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1
Palvelua ei järjestetä vko 52 (26.12.-1.1.)
Ryhmä sisältää vaihtelevaa toimintaa ajankohtaisten aiheiden ja tapahtumien mukaan. Ryhmässä osallistutaan itsenäisesti työttömien työnhakijoiden maksuttomaan kuntosali- ja uimahallivuoroon klo 14-16 Hämeenlinnan uimahallilla. (Huom! Uimahallia varten asiakas tarvitsee todistuksen työttömyydestä, esim. tuloste työnhaun voimassaolosta tai puhelimelta näytettynä.)
Retkeilyä ja ulkoilua, Hybridiryhmä (Asiakas tarvitsee bussikortin erilaisiin retkikohteisiin liikkumista varten)
22.11.2022 – 30.4.2023, tiistaisin klo 10-14
Palvelua ei järjestetä vko 52 (26.12.-1.1.)
Kokoontuminen Kumppanuustalolla, Kirjastokatu Ryhmässä retkeillään Hämeenlinnassa luontokohteissa ja vietetään aikaa luonnossa. Toisinaan ryhmäpäivät toteutetaan osittain etätehtävin.
Viheralueiden kunnossapitoryhmä, nonstop, 1-4 pv viikossa 6h/päivä
Tehtävät: Polttopuiden teko, pienet korjaushommat, maalaus, haravointi, siistimistyöt, lumityöt, risukoiden harvennus,nurmikonkonleikkuu HML kaupungin puisto- ja viheralueilla
Palveluseteli
Hämeenlinnan kaupunki toteuttaa kuntouttavan työtoiminnan ostoja palvelusetelillä. Palveluseteli on tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille, jotka ovat kuntouttavan työtoiminnan lain piirissä.
Palvelunsetelituottajien täytyy olla Hämeenlinnan kaupungin hyväksymiä. Palveluntuottajan on oltava merkittynä ennakkoperintärekisteriin ja asianomaiseen aluehallintoviranomaisen (AVI) ylläpitämään rekisteriin sekä liittynyt tilaajavastuupalveluun. Toiminnasta vastaavien työntekijöiden tulee täyttää lakien ja asetusten asettamat sosiaalipalveluiden tuottamiseen liittyvät kelpoisuusehdot.
Palveluseteli on henkilökohtainen ja myönnetään asiakkaalle palvelutarpeen arvioinnin ja suunnitelman perusteella viranhaltijan tekemän päätöksen jälkeen.
Jos olet kiinnostunut palveluntuottajaksi alkamisesta, ota yhteyttä sähköpostitse virve.pimia@hameenlinna.fi. Toimitamme sinulle palvelusetelituottajaksi hakemuslomakkeen täyttöohjeineen täytettäväksi ja palautettavaksi asian eteenpäin saamiseksi.
Yhteystiedot
Maija Jokinen, erityissosiaaliohjaaja p. 050 346 5765
Hanna Järvinen, sosiaaliohjaaja p. 050 470 0407
Tarja Säynäjoki, sosiaaliohjaaja p. 050 533 6455
Maria Kojala, vs. sosiaaliohjaaja p. 050 350 0864
Aiheeseen liittyvät
Sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löydät hyvinvointialue OmaHämeen verkkosivulta
8.6.2023
Kanta-Hämeen hyvinvointialue – Oma Häme aloitti toimintansa 1.1.2023. Tällöin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 11 Kanta-Hämeen kunnalta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.omahame.fi. Tiedot …
Kesäajan palvelut
22.5.2023
Hämeenlinnan kaupungin palvelut Kesäajan bussiaikataulut Kesäajan bussiaikataulut ovat voimassa 5.6.2023 – 8.8.2023. Palvelupisteet ja kirjasto-palvelupisteet 1.6.-31.8.2023 Palvelupiste Kastelli, Wetterhoffinkatu 2, ma-pe klo 9-16, puh. 03 621 …
Taloudellisen tuen yksikkö aloitti Kanta-Hämeen hyvinvointialueella
12.5.2023
Taloudellisen tuen yksikkö on aloittanut toimintansa OmaHämeessä. Yksikköön voi soittaa aina, kun raha-asiat askarruttavat, niissä on ongelmia tai rahat eivät tunnu riittävän. Taloudellisen tuen yksikössä …
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen numero muuttuu 2.5.2023
28.4.2023
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakaslinjan (24/7) numero muuttuu 2.5.2023 alkaen. Uusi numero asiakaslinjaan on 03 629 6560. Sosiaali- ja kriisipäivystys antaa apua elämän erilaisissa akuuteissa kriisitilanteissa, …
Aiheeseen liittyvät blogit
Fiksua työtä, syksy 2022: Viljelypalsta tutuksi nuorille kotoutujille – kasvata oma ruokasi!
4.11.2022
Idea sai alkunsa kahden Kotoutumisen edistämisen tiimin työntekijän pohdinnasta, millaista osallistavaa toimintaa voisi nuorille asiakkaille tarjota kesälle, kun koulut ovat lomilla. Ajatus lähti työntekijöiden omasta …
Fiksua työtä, syksy 2022: Kotouttavan perhetyön päivystys Kumppanuustalolla – Pikakaista perheellisten kotoutuja-asiakkaiden tarpeisiin
4.11.2022
Alkuvuonna 2021 kotouttava perhetyönohjaaja Emma Nurmi-Matongo kotoutumisen edistämisen palveluista päätti kokeilla, saisiko työtapaansa muutettua tehostetummaksi asiakkaiden yksittäisiä ja lyhyen ajan vaativia asioita koskien. Jos asiakasperheiden …
Fiksua työtä, syksy 2022: Toppari-isien vanhemmuuden tukena
4.11.2022
Topparissa on tuettu murrosikäisten nuorten vanhemmuutta jo kymmenen vuoden ajan. Vanhemmille tai perheille suunnatut ryhmätoiminnot kuitenkin tavoittivat lähes poikkeuksetta vain äitejä. Myös erinäisissä nuorta koskevissa …
Fiksua työtä, kevät 2022: Kuinka tehdä kriisityötä Kanta-Hämeen alueella Ukrainasta tulleiden pakolaisten kanssa?
13.5.2022
Idea ryhmämuotoisesta kriisityön prosessista sai alkunsa maaliskuun alussa yhteisessä tiimissä. Pohdimme kuinka vastata mahdollisesti kasvavaan kriisityön tarpeeseen Ukrainasta sota-alueelta tulevien ihmisten kanssa. Päädyimme kokeilemaan ryhmämuotoista …